Vrijheidsspeurtocht door binnenstad Montfoort

Vrijheidsspeurtocht

Stichting Koningsdag  en het 4 en 5 mei comité Montfoort zijn er gezamenlijk in geslaagd een reuze spannende en educatieve Vrijheidsspeurtocht te organiseren door het hart van Montfoort. Het is een individuele- of gezinstocht omdat activiteiten met grote groepen in verband met covid-19 nog niet zijn toegestaan. De speurtocht is te lopen van 24 april tot en met 16 mei. 

De tocht is gebaseerd op waargebeurde verhalen en verhalen van mensen die werkelijk ooggetuige zijn geweest. De deelnemers volgen via hun mobiele telefoon een audio dagboek en gaan op zoek naar voorwerpen met bijzondere verhalen. Op deze manier ervaart men letterlijk wat er meer dan 75 jaar geleden is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het audio dagboek laat ook foto’s en filmpjes zien en brengt de deelnemers op de plaatsen waar het zich ook daadwerkelijk heeft afgespeeld.

Omdat de verhalen soms wat spannend en in oorlogsperspectief gezien moeten worden is de tocht wat meer gericht op de wat oudere basisschoolleerlingen, middelbare scholieren maar zeker ook volwassenen die een kijkje in het oorlohgsverleden van Montfoort willen nemen. Voor de kleinere kinderen zijn de verhalen wellicht wat moeilijk maar in de etalages van de winkels zijn leuke voorwerpen uit oorlogstijd te vinden en een stop bij Daan's droomijs maakt ook veel goed ;-)

In de tocht zit ook een puzzel verwerkt. Het invulformulier vind u op deze pagina en staat ook in de huis aan huis krant "Vieren en herdeken" die 22-25 april wordt verspreid. Voor de goede oplossingen zijn mooie prijzen te winnen!

De start

De eerste QR code vind je bij de RK kerk. Vanaf daar loopt u de Hoogstraat in.  Op de routekaart zijn alle QR codes met het audio verhaal aangeduid met een pijl. In de etalages in de Hoogstraat en Keizerstraat liggen de voorwerpen met de lettercodes.

Tips:

- Neem pen en papier / antwoord formulier mee én de routekaart ( zie pagina huis aan huis krant of deze pagina) 

-Als u met een groep / gezin loopt neem dan een draadloze box mee om de audiofragmenten op af te spelen of neem meerdere telefoons mee met ieder een eigen koptelefoon / oortjes zodat iedereen het audio verhaal goed kan volgen..

-Bij de start is er nog geen letter te verkijgen. De eerste letter vindt u bij een voorwerp in een etalage in de Hoogstraat . 

-De letters die behoren bij de 13 voorwerpen in de etalages dienen in de juiste volgorde op het antwoord formulier te worden genoteerd. Dus begin met voorwerp 1 dan voorwerp 2 enz enz.. De cijfers van de voorwerpen staan linksboven op de kaart.

- Laat u niet ontmoedigen door de vele klinkers, dat komt later in de speurtocht goed.  

-Mocht je twijfelen over het juiste antwoord neem dan een foto van de vraag zodat achteraf eventueel alsnog de juiste letters kunnen worden toegevoegd.

-Na de QR code bij Het Oude Stadhuis moet je onder de Ijsselpoort door en rechtsaf langs de Ijssel

-Na QR op de begraafplaats Julianalaan is er nog een laatste QR en  bij het eindpunt vredesmonument op Kasteelplein

- Mocht je vastlopen dan kun je het geheime nummer van "het verzet"  appen: 06-86 37 35 97. Bellen is zinloos want de Duitsers luisteren mee!

ded

efg

 Voor verdere informatie mail naar: comite4en5mei.montfoort@gmail.com